Blogg

Leena Bergander

En blogg om Leena Bergander och Spela Roll...

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in
  Logga in Inloggningsformulär

Pigdebatt ? Vinster i välfärden ?

Postad av den i Leena
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1674
 • 0 Kommentarer
 • Prenumerera på uppdateringar
 • Skriv ut

I patriarkatet så finns det normer och värderingar, idag passar dessa normer inte in i det samhälle som utvecklas utan de härstammar från ”bondesamhället” Bondesamhället i sig var mer jämställd än samhället idag kan jag personligen tycka Då var man beroende av varandra för att det skulle fungera på "gården"
När sen industrisamhället kom och kvinnorna skulle ut på arbetsmarknaden för att vi hade arbetskraftsbrist. Så startade också ojämställdheten. Kvinnorna fortsatte att göra de sysslor som de alltid hade gjort med barn och hem fast att de gick till sina arbeten.
Många kvinnor arbetade i den offentliga sektorn. Lönerna skulle betalas av skatte pengar och hölls nere. Det fanns ingen konkurrens bland arbetsgivare. Till skillnad mot männen som ofta arbetade i industrin som ju då tjänade massor med pengar och man kunde betala ut bra löner. Mannen ansågs som familjens huvud försörjare.
RUT och ROT debatten följer detta mönster av köns skillnader. 
Maud Olofsson skriver i sin bok "Ett land av Friherrinnor " att hennes första kontakter med jämställdhet var i ”Vänsterleden” men att det är märkligt att de idag är så mot att kvinnor ska kunna välja själva 
Att kvinnor ska kunna ha fler arbetsgivare att välja på än de offentliga Att vinster i välfärden alltid kommer på tapeten så fort det gäller kvinnors företagande
Kvinnor har av tradition arbetat i vård skola och omsorg, varför är det då inte OK att de blir egna företagare i de områdena?
Startar de företag i tradionellt "manliga yrken då är de Ok förutsatt att de klär sig som män och leder som män
PIG debatten är ett annat exempel på detta när vi diskuterar RUT.
ROT är helt OK då blir det ingen "dräng ”debatt men RUT nej nej.
Trots att det visar att de skattesubventionerna inte kostar något utan snarare betalar tillbaka så tycker vi inte det är bra.
RUT skapar i mina ögon arbetstillfällen och möjligheter för kvinnor att välja arbetsgivare och starta egna verksamheter, möjlighet för utrikesfödda kvinnor att skapa sig en egen försörjning.
Möjlighet för yrkesarbetande kvinnor/män att köpa "marktjänsten. Det frigör också pengar i de offentliga förvaltningarna som kan lägga pengarna på de verksamheter som bara de kan handhålla.
Stat och kommuner bör inte driva verksamheter som kan drivas av privata företag Om de gör det blir det ofta osund konkurrens

Låt kvinnor också starta och driva företag i de verksamheter som de traditionellt arbetat som vård skola och omsorg Det kommer inte att hindra dem att starta företag i de traditionellt manliga yrkena heller utan bara komplettera deras valmöjligheter 

Men släpp "Pigdebatter" och "Vinster i välfärden" !

SE möjligheterna i det istället !

 

 

 

 

 

0

Kommentarer

 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst
Gäst lördag, 22 september 2018

Kalender

Loading ...

Prenumerera

Ditt namn:
Emailadress: